Fakta om markiser och markisvävar

Minimera risken att välja fel solskydd

Vad ska markisen användas till?

Det första du behöver tänka på är behovet och användningsområde. När du vet det, finns det olika modeller att välja mellan. Stör solen dig när du sitter i vardagsrummet eller köket? Blir det för varmt under sommaren när solen skiner in i rummet hela dagen lång? Då kanske du skall ha en fönstermarkis. Under sommaren kan det ibland bli för mycket sol och värme när man sitter ute på balkongen eller terrassen. Det kan också vara så att man vill sitta ute trots att det regnar och åskar ute. Det finns gott om anledningar till varför man skulle vilja skaffa en terrassmarkis. Ytterligare argument är att vi har vi blivit mer miljömedvetna och vill spara energi. Våra bostäder görs tätare, vilket gör att vi måste ventilera bort överflödig värme. Enklare och billigare är att installera ett solskydd som släpper igenom lagom med värme och ljus. Utvändiga solskydd tar bort upp till 80- 95 % av värmeinstrålningen. Beroende på hur väl markisen sköts och vilka belastningar den får utstå får den olika livslängd. Generellt har motoriserade markiser en längre livslängd än en markis som manövreras manuellt. En markis som används normalt håller vanligtvis ca: 20-25 år, det går bra att torka av profilerna med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. En markisväv håller minst 8-10 år om den sköts om. Tänk på att det totala måttet menas markisen plus konstruktionen. Om du har tänkt dig en terrassmarkis över en uteplats ska markisen gå minst en halvmeter längre ut än denna för att ge ett bra solskydd om solen står lågt. Nedan finner du kort och relevant information om olika terrass- och fönstermarkis modeller.Vill du också titta på markis24.se sortiment om terrassmarkiser och fönstermarkis klicka här.  

Terrassmarkis (helinkapslad)

Skyddar duken mot väder och vind vid infällt läge. Fronten döljer armarna vid infällt läge. Passar för villaterrasser, balkonger, kiosker, butiker m fl där du behöver fri gånghöjd under markisen. kan monteras på vägg eller i tak.

Terrassmarkis (havlinkapslad)

Har en kasett som skyddar duken mot väder och vind vid infällt läge.Passar för villaterrasser, balkonger, uteserveringar, kiosker, butiker m fl där du behöver fri gånghöjd under markisen. Monteras på vägg eller i tak.

Terrassmarkis med separat tak

Sveriges vanligaste terrassmarksis. De flesta leverantörer har denna modell som standard. Passar för villaterrasser, balkonger, uteserveringar, kiosker, butiker m fl där du behöver frigånghöjd under markisen. Monteras på vägg eller i tak och kan kompletteras med skyddstak.

Fönstermarkis med kasettlåda

Fönstermarkis med kassettlåda skyddar markisduken mot väta och smuts när den är inrullad. De manövreras inifrån eller utifrån med band, med motor eller utifrån manuellt med vev. Lämplig för mindre till medelstora fönster och fönsterpartier. Mycket lämplig att seriekoppla till större längder vid motordrift.

Fönstermarkis utan kasettlåda

Fönstermarkis utan kassettlåda passar när markisen monteras under takfot eller när det kassettlåda inte får plats.De manövreras inifrån eller utifrån med band, med motor eller utifrån manuellt med vev. Lämplig för mindre till medelstora fönster och fönsterpartier. Mycket lämplig att seriekoppla till större längder vid motordrift. Tillbehör som nischkonsoler är justerbara i djupled och underlättar vid montage på stenfasader och liknande.

Screenmarkis (Vertikalmarkis)

Det finns flera olika modeller av vertikalmarkiser. Antingen med eller utan kassett, antingen geijdrar som bottenlisten löper i eller styrskenor på sidan. De modeller som är anpassade till screeenväv brukas kallas screenmarkis. Vertikal markis är ett bra alternativ och har fler funktioner än en vanlig markis. Den stänger ute solljus och värme, skyddar mot direkt insyn samtidigt som den går att se ut igenom. En screenmarkis/vertikalmarkis är mindre känslig för vind,vilket gör den speciellt lämpad på höga höjder och vindutsatta ställen. Den är mångsidig och passar såväl på villor som på skolor och kontor och är väl anpassad till dagens fönstermode med höga fönster. Går även bra att seriekoppla.

Zipscreen (Verikalmarkis)

Zipscreen har en sidostyrningar med zip-funktion. Detta innebär att screenvävens sidor är försedda med en dragkedja som löper i en glidprofil som håller väven på plats längs hela dess sidor. Denna konstruktion gör produkten utmärkt i vindutsatta lägen och eliminerar dessutom ljusspringan som finns på vanliga vertikalmarkiser.

Markisolette (Vertikal fallarmsmarkis

Vertikal fallarmsmarkis är ett bra alternativ som har fler funktioner än en vanlig markis. Den stänger ute solljus och värme, skyddar mot direkt insyn samtidigt som den går att se ut genom. Denna modell är mindre känslig för vind, vilket gör den speciellt lämplig på höga höjder och vindutsatta ställen. Passar såväl till kontorslokaler, offentliga byggnader och sjukhus som till hemmet. Den passar för seriekoppling går att använda både markis- och screenväv.

Korgmarkis

De syns kanske mest på butiker, restauranger och hotell men passar lika bra på villagaveln. Dess täckta sidor ger ett mycket effektivt värme- och solskydd. De har högre stabilitet än vanliga markiser vare sig du väljer fast eller fällbar korg. Korgmarkiserna skräddarsys helt efter dina mått och önskemål