Fakta om markiser och markisvävar

Minimera risken att välja fel solskydd

Motor och automatik till markiser

Det finns i grova drag två vägar att gå. En där motorn är trådbunden, vilket innebär att man drar el till motorn och vidare därifrån till en fastmonterad styrenhet. Alternativet är att välja radiomotor. Då installeras el endast fram till motorn, och sedan kommunicerar motorn med en radiostyrd fjärrkontroll.

Oavsett om man väljer trådbunden- eller radiomotor kan man sedan koppla till exempelvis en automatisk sol och vindstyrning. Solsensorn känner av när det är tillräckligt mycket sol för att fälla ut markisen, och på samma sätt när det är för lite sol går den in igen. Vindenheten känner av om det skulle blåsa för mycket. Då fälls markisen in oavsett hur soligt det är! Givetvis kan man ställa in känsligheten för både sol och vind. På vintern är solen mindre stark, då ökar man känsligheten så att man kan få skydd för den låga vintersolen ändå. En annan fördel är ur inbrottssynpunkt. När markiserna rör sig automatiskt under dagen kan objudna gäster skrämmas iväg. Leverantörerna har också smarta lösning att du kan med din fjärrkontroll koppla på andra lösningar till ert solskydd, t.ex infravärme och belysning.

Så frågan är hur bekvämt vill du ha det? Nedan kan ni läsa om  alternativen och få tips och råd.

Alternativen

1. Trådlöst system (Automatisk styrning): Motorn kopplas direkt till 230V nätspänning.Styrning sker automatiskt via sol och vind automatien eller manuellt via fjärrkontrollen.Notera att eleros trådlösa sol-och vindautomatk Aero-868 inte kräver någon matningsspänning! 2. Trådlöst system(manuell styrning):Motorn kopplas direkt till 230V nätspänning. Styrning sker manuellt via en fjärrkontroll. 3. Trådbunden system(automatisk styrning):Motorn samt sol-och vindgivaren kopplas till en sol-och vindautomatik som styr markisen. Det går även att styra markisen manuellt via tryckknapparna på manöverenheten. 4. Trådbunden system(manuell styrning):Motorn styrs manuellt via en strömbrytare.

Att tänka på val av motor

Om du har valt att ha radiostyrd motor finns det ett antal funktioner som kan skilja från en "billig motor" från en etablerad leverantör. Följande funktioner ingår när du handlar en radio styrd motor från elero: Har du valt trådbunden motor får du följande funktioner med en elero motor.

Sol, Sol & Vind eller bara Vind automatik?

En markis med automatisk sol- och vindautomatik anpassar sig efter väderleken. När solen skiner fälls den ut och när solen slutar skina fälls den in. Om vinden blir för stark för markisen, fälls den in automatiskt, för att markisen inte ska gå sönder. Du kan även förprogrammera din favoritposition för markisen och den anpassar sig efter detta. Vilken automatik skall man välja? Att ha vind automatik är en bra försäkring att skydda markisen för vindpåverkan och extra passande för terrassmarkiser, som har känsliga armar som kan gå sönder. Sol automatik största fördel är att enkelt kan reglera och få en behaglig inomhus miljö. Du kan aningen investera i kombinerad eller separat lösningar. Väljer du elero finns modeller som går på solceller, vilket innebär om du har valt en radiostyrd lösning inte behöver dra någon kabel. Du kan själv ställa in vilken vind- och solnivå markisen skall röra sig på(standard läget fungerar för de flesta). Det är viktigt att placera den på rätt plats, d v s på fasaden där markisernas sitter och att solen och vinden nås.

Vilken fjärrkontroll skall jag välja? (om du valt radiostyrd motor)

Har du en markis eller flera på samma fasad och har inte behov att köra ut separat då räcker det med en enkanalig fjärrkontroll. Har du fler markiser och vill köra ut dem separat behöver du en flerkanalig fjärrkontroll.