Fakta om markiser och markisvävar

Minimera risken att välja fel solskydd

 

Kvalité lönar sig när du handlar markiser

När du handlar ett solskydd skall  den hålla länga. Hur skall man då veta att man får kvalité? Det är svårt att se skillnad från olika modeller och alla ser ju fina ut när de är nya, oavsett om markiser är av dålig eller bra kvalité. Att få garanti är en del för att känna sig trygg vid sitt köp, men det garanterar inte att du har handlat en markis som du blir nöjd med och att den kommer att hålla länge. Alla har olika uppfattningar vad som är viktigt när man handlar markis, själv tycker jag att delar inte skall rosta och konstruktionen skall vara rejäl och att det finns dokument om montering för solskyddet. Och när man väl har beställt vill jag inte vänta...

Garanti

Markisfirmor som handlar av etablerade leverantörer har oftast tre års garanti eller längre till sina kunder. Observera att garantierna gäller ej handhavandefel.

Detaljer

Undvik att markisen rostar. Den markis som ni köper skall skruvar och axlar vara av rostfritt-/alt förzinkat stål.

Markis- & Screenväv

Markisvävarna från de etablerade leverantörerna är tillverkade av spinnfärgad akryl. Spinnfärgad betyder att man tillsatt färgen redan innan man spunnit tråden, vilket ger en helt och hållet genomfärgad tråd (tyg som färgats senare har bara färg i yttersta skalet och bleks snabbt). Metoden gör det också möjligt att skapa kollektioner som håller så höga värden som 7–8 i färgäkthet på en 8-gradig skala. Naturligtvis vävarna också smuts- och vattenavvisande. Jag tycker att ni skall välja markisväv från Sattler, Dickson eller Sandatex. Markiser är inget regnskydd. De vanligaste markisvävarna står emot dagg, duggregn och lättare sommarregn. Vid kraftigt regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn. Önskar du en 100 % vattentät markis, så finn sådan markisväv som används flitigt av caféer och restauranger. Oftast är utbudet av kulörer begränsat och avsevärt dyrare. Screenväv är perforerade och belagda väv silar in ljus och släpper in utsikt! Man får dessutom ett behagligt klimat inomhus då väven sommartid stänger ute upp till 92% av strålningsvärmen, och vintertid behålls värmen inne. Används mest på vertikala produkter, men kommer mer och mer på standard modeller. Jag tycker att ni skall välja screenväv från Sattler, Dickson och Soltis.

Terrass- och fönsterarm

På en terrassmarkis är vikarmen den mest utsatta delen. För hög kvalitet ska den tillverkas av aluminiumprofiler och gjutna aluminiumkomponenter, stål är billigare men också betydligt tyngre och inte lika stilfullt som aluminium. Inne i vikarmen sitter de fjädrar som skapar att duken spänns För bästa hållbarhet för armarna är det bästa att använda dyneema band, istället för vajer eller kedja, över knäleden. Materialet är helt oslagbart kvalitetsmässigt. Starkare än stål, mer flexibelt och lättare används det i allt från mycket tunga lyft, till flygplansindustrin, i skottsäkra västar och hos en del markistillverkare. Om du jämför olika markiser är det värt att också titta lite närmare på hur kraftig konstruktionen är eftersom det kan vara avgörande för livslängd och hållbarhet.

Dukbyte

Ett billigare alternativ till ny markis är att byta duk på din befintliga stomme Ett dukbyte på dina markiser är ett bra sätt att ge ditt hus en helt ny look. Markisduken bytes på plats och du bör tänka/veta om följande innan du beställer ny väv.Markistygets bredd är 120 cm. Vid tillverkningen av en beställd markisduk sys tyget löpande ihop i stadkanterna tills aktuellt mått uppnås. Skarvarna kommer inte alltid symmetriskt beroende på dukens färdiga mått, mönstertrapporter samt att duken skall vara symmetrisk i ytterkanterna. Skarvningen utförs med dubbelsöm och ytterkanterna fållas. Detta innebär att den färdigsydda markisduken får en förstärkning där tyget blir dubbelt. Det kan därför uppstå bubblor på tyget når det rullas in på markisen.Det markistyg som idag används är av spinnfärgad akryl. Vikten ligger på 290 — 300 g/m2, vilket innebär att ett nytt markistyg oftast är lite tyngre än det som användes förr. Detta kan medföra att ett gammalt markisstativ inte orkar spänna ut den nya markisväven utan säckar lite. Du bör rengöra och låta det gamla stativet torka innan du monterar på den nya markisväven.Det har tillverkats många olika markismodeller. Det kan därför vara svårt att få fram vissa reservdelar om olyckan är framme.Detta gäller speciellt plastdetaljer som ändskydd på profilerna. Även om du låter en markisfirma byta väven tar de inte ansvar om den gamla markiser/komponenten går sönder, på grund av ålder eller förslitning under fackmannamässig hantering vid byte av markisduken.

Motor & automatik

Det är viktigt att kunna enkelt byta strömmem till markisen för nya inställningar av gränsvärden. Smidigast och mest praktiskt är att välja markis med radiomotor och låta elektrikern montera ett eluttag bredvid markisen (om det inte redan finns). Observera att stickkontakten oftast levereras lös och skall monters dit av elektriker. Tänk på att eluttaget helst skall sitt närheten av motorn och skulle eluttaget sitta längre än en meter är enklast att markisfirman levererar en kabel efter era önskemål.Väljer ni Somfy, Becker eller elero för motor och automatik kommer det att fungera. Själv har jag mest använt mig av elero och de har alltid snabbt hjälpt mina kunder med support när det har behövts.

Leveranstid

Normal leveranstid är 10-15 arbetsdagar för ny markisduk och 15-25 arbersdagar för markiser. Observera att vid semestertider kan det ta längre tid.

Måttagning fönstermarkis

När du skall ta mått på din fönstermarkis skall du tänka på följande saker. Hur bred skall markisen vara?En tumregel är att markisen skall vara 10-20 cm bredare än fönstret (inkl karm), brukar passa med fodrets utsida.Tänk på att vävbredden är c:a 12 cm smalare än den totala bredden (motoriserad fönstermarkis är bredden på väven 7 cm smalare). Har du vindbräda ovanför fönstret rekommenderas jag att du beställer markisen i samma bredd, d v s kassetten bredd är som vindbräden (brukar vara par extra centimeter per sida(jämfört med fodret) . Utfall (=armlängd). Armlängden bestäms av din fönsterhöjd. Armlängden skall vara c:a hälften av fönsterhöjden + 10 cm (för kassetten). Är fönstret således 120 cm skall armlängden vara 70 cm (60 + 10 cm) Armarna levereras i längder på 50-60-70-80-90-100 cm (observera att armens längd är inklusive front från flera tillverkare). Sida på reglage.Ska du ha invändigt reglage (med bandgenomföring) måste du tänka på vilken sida du vill ha reglaget på. När du beställer räknas allt utifrån sett. Det går relativt enkelt att byta sida på dragbandet.

Måttagning terrassmarkis

När du skall ta mått på din terrassmarkis skall du tänka på följande saker. Hur bred ska markisen vara? Tänk också på att inget sitter i vägen t.ex utebelysning. Tänk på att vävbredden är c:a 12 cm smalare än den totala bredden (med motor ca 8 cm). Får markisen plats på höjden utan att den tar i dörrar samt fönster när dom skall öppnas. Det är skillnad på höjd beroende på om du skall använda takprofil eller ej. När du väljer modell ta reda på hur mycket terrassmarkisen bygger på höjden.finns det är balkongdörr tänk på att armarna bygger neråt och med lutningen kan det bli svårt att öppna dörren. Hur långt ska markisen gå ut (utfall) från väggen? Det går inte att beställa utfallet exakt pga. att armarna levereras i fasta längder. Här får du välja det närmaste överskjutande måttet.Vad skall jag fästa markisen i? Vägg eller i takstol (överskjutande tak)? Fästena är skjutbara längs hela markisen bredd, med undantag där armarna är fästa på bärprofilen. Sätt fästena så nära kanterna på markisen som möjligt.Lutningsvinkeln på utfallet är justerbar. Tänk på att ju brantare du ställer vinkeln ju kortare blir utfallslängden

Måttagning av väv (dukbyte)

Skall du byta markisväv på ditt befintliga solskydd? För att beställa behöver du mäta din befintliga markisduken. Bredd: När du beställer uppger du den exakta måttet. Jag rekommenderar att du mäter bredden på två ställen. En gammal väv töjer sig gärna. Höjden: När du mäter vävens höjd räknar du inte med kappan. Kappan väljer du separat.Observera att det inte är armen som skall mätas när ni beställer vävbyten utan vävens höjd. Från valsrör till frontprofil. När du beställer ny väv finns i fållen en tenlist (hos mig är den 5,5 mm), vilket brukar passa de flesta markiser (kan var problem i riktigt gamla markiser samt markiser som är inköpta hos olika "billighets affärer"). Ten? Är en plaststav som förs in i fållarna upptill och nertill på väven samt upptill på kappan. Har din befintliga markisduk en annan dimension får du använda den gamla och föra in den i fållarna på den nya väven.