Fakta om markiser och markisvävar

Minimera risken att välja fel solskydd

Vilken markisväv skall du ha till er markis?

Markisvävarna från de etablerade leverantörerna är tillverkade av spinnfärgad akryl. Spinnfärgad betyder att man tillsatt färgen redan innan man spunnit tråden, vilket ger en helt och hållet genomfärgad tråd (tyg som färgats senare har bara färg i yttersta skalet och bleks snabbt). Metoden gör det också möjligt att skapa kollektioner som  håller så höga värden som 7–8 i färgäkthet på en 8-gradig skala. Naturligtvis är vävarna också smuts- och vattenavvisande. Markiser är inget regnskydd. De vanligaste markisvävarna står emot dagg, duggregn och lättare sommarregn. Vid kraftigt regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn. Önskar du en 100 % vattentät markis, så finns sådan markisväv som används flitigt av caféer och restauranger. Oftast är utbudet av kulörer begränsat och avsevärt dyrare. Screenväv är perforerade och belagda väv silar in ljus och släpper in utsikt! Man får dessutom ett behagligt klimat inomhus då väven sommartid stänger ute upp till 92% av strålningsvärmen, och vintertid behålls värmen inne. Det finns två olika material när man talar om screenväv; polyester/pvc och glasfiber/pvc. Vävarna används mest på vertikala produkter, men kommer mer och mer på standard modeller. Vad som har ökat de senaste åren är att konsumenten byter väv på sina markiser, vanligaste är att byta markisväv men det förekommer mer och mer om byte till screenväv. För att se screen- och markisvävar och beställa hem vävprover kan du göra det här.

 

Markisväv

Väljer du markisväv från de etablerade vävleverantörerna skiljer det inget i kvalité på deras standardvävar.Största skillnaden är att de har olika kulörer, mönster och struktur. Vävarna är alla spinnfärgad akryl för högsta färgäkthet och även belagd med teflon för att vara så smutsavvisande som möjligt. De olika vävleverantörerna erbjuder speciella kollektion inom standardvävar. Dickson har en vävkollektion som heter "Replay Air & Eerth ",vilket innebär att de använder överbliven spinnfärgade akrylfibern från spoländarna i tillverkningen av nya tyger, istället för att skicka resterna till extern återvinning. Kollektionen har trendriktiga mönster och färger. Sattler har tagit fram en kollektion de kallar Lumera. Denna markisväv är vävd av CBA, en fiber som nyligen utvecklats av Sattler, karaktäriseras av stark färgåtergivning. Den intensiva lystern håller extra länge. Färgens intensitet ökar p.g.a. vävens jämna och kompakta yta. Studier visar också att upp till 50% mindre smuts fastnar på lumera jämfört med vanlig markisväv. Duken har dessutom en bättre vattenavvisande förmåga än standardvävar. Special kollektionerna är något dyrare.

Vattentät markisväv

Markiser är inget regnskydd. De vanligaste markisvävarna står emot dagg, duggregn och lättare sommarregn. Vid kraftigt regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn. Önskar du en 100 % vattentät markis, så finns sådan markisväv som används flitigt av caféer och restauranger. Oftast är utbudet av kulörer begränsat och avsevärt dyrare.

Screenväv

Screenväv är perforerad med små hål vilket ger en optimal ljusmiljö. Den reglerar ljus och värme och bidrar därför till energibesparing samt hållbar utveckling. Väven är tunn och lätt med en fin struktur och kan förvaras i diskreta kassetter vilket minimerar påverkan på byggnadens utseende. Det finns två olika material man talar om när det gäller screenväv; polyester/pvc och glasfiber/pvc.